Spanska åklagarmyndigheten undersöker påstått Bitcoin-pyramidesystem: 1 miljard dollar i investerarfonder som enligt uppgift saknas

Det spanska åklagarmyndigheten säger att det utreder Arbistar för att ha påstått ha bedrivit en bitcoin-bedrägeri med preliminära resultat som tyder på att en miljard dollar i investerares medel inte kan redovisas. Försvinnandet av investerarfonder har påverkat 32 000 familjer som inte får tillgång till sina sparande som investeras i Arbistar, en bitcoin-handelsplattform.

Problem för Arbistar-investerare började efter att bitcoin-handelsplattformen plötsligt frös investerarkonton innan verksamheten upphörde i september

Vid den tidpunkten hävdade chefer på Arbistar att ett fel på en av sina kryptohandelsrobotar fick bitcoin-handelsplattformen att betala mer i vinst än vad som faktiskt skulle betalas. I ett uttalande strax efter frysning av investerarkonton sa Arbistar att felet, som inte upptäcktes i nästan ett år, lämnade handelsplattformen i ett finansiellt hål.

Enligt spanska medierapporter har polisen på Teneriffa, där Aribistar har sitt skattehögkvarter, „redan inlett utredningar om företaget.“ Polisen vill också „veta destinationen för de (saknade) medlen.“

Under tiden insisterar några av de investerare som påverkas av Arbistars frysning av konton att bitcoin-handelsplattformen är en pyramidbedrägeri. Ändå bestrider regissören och ägaren av Arbistar, Santiago Fuentes denna karakterisering när han försvarar blockaden mot investerarkonton:

Det är bara ett datorfel som vi måste lösa, avveckla och fortsätta med våra affärer

Fuentes, som fick smeknamnet „Spanish Madoff“ efter sitt åtal och därefter frikännande i ett annat bedrägeriärende, håller med om att cirka 32 000 familjer drabbas. Intressant nog bekräftar Fuentes att han gömmer sig på en oupptäckt plats på Teneriffa av ”säkerhetsskäl”. Han förnekar dock anklagelser om att han har försvunnit.

Å andra sidan, när han frågas om den faktiska siffran för bitcoins som inte kan redovisas, förnekar Arbistar-regissören igen att nästan 1 miljard dollar i mynt saknas. Istället hävdar han att det faktiska värdet „inte når ens en tiondel av vad som spekuleras av några av de drabbade.“ Enligt Fuentes kan den faktiska siffran för bitcoins som inte kan redovisas ”vara cirka 10 000 bitcoins” vilket han säger översätter till nästan 103 miljoner dollar.